Har unge og voksne ofte samme udfordringer?
I min clairvoyance- og coaching klinik kommer der både voksne og unge mennesker med mange udfordringer, de ønsker at få hjælp til. Når jeg kigger på det, sådan lidt foroven, er der dog typer af udfordringer der går meget igen.
- 7 ud af 10 voksne ønsker hjælp til kærlighed og job-relateret udfordringer.
- 9 ud af 10 unge ønsker hjælp til manglende selvtillid/selvværd, at de føler sig udenfor, og eksamensangst.
Hos de unge finder vi på sessionerne, sammen ofte hurtigt frem til, at deres udfordringer ofte skabes af andres forventninger til dem, deres forældre f.eks. De har ofte store ønsker om hvilken vej deres børn bør gå, og lytter ikke altid, når den unge fortæller, at det er andre veje de drømmer om. ”Frisør? Make-up-artist? VVS-mand? Nej kære ven. Du skal sigte efter noget meget større”, siger de.
Men hvorfor skal de det? Måske er det forælderen der skal se indad, og lade de unge mennesker vælge den vej de ønsker her i livet. Det er så vigtigt at kunne give slip og tro på de unge.
Mange unge kæmper med eget ønske om at være perfekte, og at de er bange for at tage de forkerte valg.
Vi har en generation af unge, der er virkelig presset på det punkt.
Voksne er også presset af både andres, samt egne forventninger til sig selv.
Mange har glemt sig selv, fordi de har ”pleaset” alle andre, både på jobbet og derhjemme.
I den situation ønsker de hjælp til at få styrken til at tage større ansvar for egne drømme og behov, og ”finde sig selv” igen.
Og de af mine kunder, der allerede har taget dette forandrings-skridt, finder ud af, at venner falder fra, og at nye skal findes. Det er heldigvis en helt naturlig del af livet, og når døre lukkes, åbnes nye.
Jeg læste forleden et opslag politiker Ida Auken har skrevet.
Hun var bekymret over det stresset samfund vi lever i, og hun placerede bl.a. skylden hos det store nyheds-flow vi lever i, at vi kan være ”på” 24 timer i døgnet, e-mails døgnet rundt, trangen til likes på de sociale medier osv.
Men har vi ikke selv et ansvar? Bare fordi TV2 news, Instagram, Facebook og Tik-TOK holder ”åbent” døgnet rundt, behøver vi jo ikke at benytte os af det. Det er faktisk tilladt at tjekke ud. Hvis du konstant svarer på mails med det samme, skaber du en forventning om, at det gør du altid. Hvis du stopper med det, og f.eks. bare svarer mails 3 gange om dagen, hører du formentlig for det lige i starten, men langsomt skaber du en ny forventning, nemlig at du nok skal svare i løbet af dagen, og at du gør det for at passe på dig selv, og være ”langtidsfrisk”. Prøv det. Det skal nok give masser af respekt.
Rigtig mange af de unge sover med deres telefon, for hele tiden at kunne være online, så de kan følge med i hvad der sker. Det gør at de bl.a. ikke sover nok. Manglende søvn kan være med til at gøre dem stressede, og de har sværere ved at holde fokus. Men heldigvis er der en ny trend på vej blandt de unge, ”At slukke telefonen når de sover” Der er også enkle skoler, der eksperimenterer med, at de unge har telefon-fri skoletid, og de kan faktisk godt lide det. De taler og hygger sig mere sammen, oplever de.
Rigtig god uge til dig
Clairvoyant
Marianne Hostrup