På en fynsk villavej fandt to sjællændere lykken: – Jeg håber, det er her, vi skal blive gamle
Marianne Hostrup og John Harmsen droppede Sjælland og flyttede til Fyn – i dag er de mere lykkelige end nogensinde før
Fyn kan bare noget – og især Middelfart. For Fyn er mere end fin. Her er folk godt opdragede, høflige og vil hinanden på en måde, som parret aldrig har oplevet på Sjælland. Marianne Hostrup og John Harmsen rykkede teltpælene på Sjælland op og tog hver deres forretning med til Fyn, og det viste sig at være det bedste, de længe har gjort.
På en villavej i Middelfart fandt de lykken sammen med hunden Dexter. John Harmsen havde længe sukket efter at rykke vestover – enten til Fyn eller Jylland. I Middelfart fandt de hele paletten af ting, de ønskede sig i livet.
Middelfart: Den nye nabokone er ved at luge ukrudt foran sin hæk på en dejlig forårsdag.
– Goddag, goddag, siger én af de andre beboere på villavejen, og så falder de to i snak. Lidt efter kommer naboen cyklende og hilser.
– Skal I have en drink med, spørger han. Og det vil de nye naboer gerne.
Det kunne lyde som noget, der sker på enhver villavej rundt om i landet, men det er det bare ikke. For Fyn, og måske især Middelfart, kan noget særligt. Den sjællandske dialekt hos de to er ikke til at tage fejl af, men det er glæden over at være flyttet til Fyn heller ikke.
Fynboer og jyder er simpelthen bare nemmere at være sammen med end sjællændere, synes de. Her hilser vi på hinanden. Her hjælper vi hinanden, og her vil vi gerne hinanden.
– Jeg havde på et tidspunkt brug for en elektriker, og jeg ringede så til en lokal, der viste sig at have ferie. Han kom forbi alligevel og gav et tilbud, og han forsikrede mig, at det ikke gjorde noget, at han skulle komme i sin ferie. Det var aldrig sket i København, og vi har heller aldrig boet i et kvarter på Sjælland, som vi gør her, siger de. De tog begge beslutningen om at flytte til Fyn, en dag over en kop kaffe på Café Razz.
Marianne Hostrup er clairvoyant og havde brug for at mærke, om hun ville føle sig hjemme i Middelfart, og den følelse var ganske klar, da hun i marts var på besøg i byen. John Harmsen er mere typen, der vælger, om han vil være glad, hvor han er, men da snakken faldt på Middelfart, var han heller ikke i tvivl. I april havde de købt et hus. Kun en måned efter, de havde besluttet at rykke til Fyn
– Jeg var på kursus på Sixtus, og der kunne jeg bare mærke, at der var en god energi i Middelfart. Jeg ringede til John med det samme og sagde, at hvis vi skulle flytte til Fyn, så skulle det være Middelfart. John var ude at køre i Jylland, og vi blev enige om at mødes på Café Razz og snakke om det, fortæller Marianne Hostrup.
Og sådan blev beslutningen taget. Det skulle være Fyn, det skulle være Middelfart, og det skulle være nu.
Parret havde netop solgt deres hus på Sjælland og måtte så i gang med at lede efter huse i middelfart, og kun en måned efter fandt de et hus, der levede op til kravene.
“Noget mærkelig noget”
Marianne Hostrup er clairvoyant og healer. Hun bruger mange af sine seancer på at rådgive om erhvervsmuligheder, og selvfølgelig brugte hun disse evner, da hun skulle gøre op med sig selv, om forretningen kunne bære at flytte vestpå. Det kunne den godt.
Marianne understreger, at clairvoyance for nogle er “noget mærkeligt noget”, men kunder på hele Fyn, og dele af Jylland, valfarter til Mariannes klinik.
Mere smil
Kender du situationen, hvor du går på gaden, fanger en modgåendes blik og sender ham eller hende et smil – og at det ikke bliver gengældt? Den situation er altid lidt underlig, når man står tilbage som det smilende fjols.
Den situation kender Marianne Hostrup i hvert fald.
– Jeg smiler meget, og her i Middelfart oplever jeg, at folk smiler tilbage til mig, siger hun glad og slår fast, at hun er begyndt at smile endnu mere, siden parret er flyttet til Fyn.
Både Marianne og John har tidligere beskæftiget sig med “Mystery shopping”. Altså hyret til at tage ud i butikker og bedømme oplevelsen af at handle i den.
– Det var helt typisk, at jo længere vestpå, jeg kom, jo bedre var servicen. For eksempel, hvis jeg står i Brugsen og leder efter en bestemt vin, men ikke kan finde den. I København og på Sjælland var svaret typisk: Hvis ikke den står der, så har vi den ikke. Men på Fyn og i Jylland oplevede jeg oftere, at medarbejderen ville tjekke lageret efter for at se, om der skulle gemme sig en flaske mere derude, forklarer de..
Nu er det ikke fordi, oplevelserne i butikkerne alene gør, at man kan føle sig hjemme i en ny landsdel. Det handler også om de mennesker, man møder på sin vej og kommer til at omgive sig med.
– Her er folk opdragede til, at man skal opføre sig ordentligt og hilse pænt, og faktisk ser vi flere private mennesker her, end vi gjorde på Sjælland, siger Marianne og John.
Parret skulle i påsken have sat hus i stand, men i stedet endte de med at drikke kaffe og hilse på alle de nye naboer, der blev ved med at banke på døren for at sige velkommen. Den anden dag inviterede naboen parret med ned for at høre jazz i byen.
Parret har ikke vendt alt på Sjælland ryggen for at svømme hen i fynsk imødekommenhed.
– Vores børn og venner bor på Sjælland, og når vi ser dem, så bliver det mere intenst. Så bliver de og overnatter i stedet for som før, hvor vi så dem nogle timer ad gangen.
Et bedre liv
Den udefinerbare følelse af, om man føler sig hjemme et sted, har været afgørende for parret.
– I Køge kunne jeg mærke, at jeg ikke var glad. Jeg følte mig ikke velkommen der, forklarer hun. Så selv om hun gennem sin clairvoyance stillede ind på, at det nok skulle blive godt at bo i Middelfart, så er hun måske alligevel lidt overrasket over hvor godt, det rent faktisk gik.
Marianne Hostrup er clairvoyant. Hun brugte naturligvis sine fornemmelser til at mærke efter, om skiftet fra Køge til Middelfart ville være godt, og det ville det. I dag har hun også et rum i huset, hvor hun tager imod sine kunder.
– Jeg føler, vi har fået et bedre liv her, siger hun.